Ve výšce šest a půl tisíce metrů zůstal v noci úplně sám

Výhled z osady Gokyo (4790 m.n.m.) na okraji ledovce Ngozumpa. V pozadí vrcholy Mt. Everestu, Cho Oyu (8217 m), Lhotse a Makalu, Autor: archiv manželů KotkovýchZprávy, které od horolezce Petra Maška přicházejí v posledních dnech, zatím úplně optimistické nejsou. Snad už si ale smůlu vybral.

Petrův parťák David Pokorný, kvůli němuž se vlastně boleslavský horolezec rozhodl jít do výpravy na Cho Oyu, šestou nejvyšší horu světa, už je kvůli zdravotním problémům na cestě domů.

Petr tedy v Himalájích na hranicích Tibetu a Nepálu osiřel, zatímco zbytek výpravy stoupal do prvního výškového tábora. „V pátek jsme se za nimi spolu s Martinem Havlenou vydali. Bohužel už po tři čtvrtě hodině Martin výstup vzdal a vrátil se. Ukázalo se, že má zánět průdušek, dostal kapačky s antibiotiky a uvidí se,“ líčil včera ráno pomocí satelitního telefonu Miska.

Do prvního výškového tábora tedy vystoupal sám a připojil se k ostatním členům expedice včetně nevidomého horolezce Honzy Říhy. První noc ve výšce 6350 strávila výprava společně. „Ráno se ale všichni sebrali a dali se na sestup dolů, zatímco já nutně potřeboval ještě jednu noc. Odešli i ostatní výpravy, a já jsem tam zůstal absolutně sám, jen s horou,“ popisuje.

V neděli ráno se ale dal na sestup i on, nyní je opět v pořádku v základním táboře a chystá se na výstup do druhého výškového tábora, který je zhruba 7 200 metrů vysoko.

Zdroj: http://boleslavsky.denik.cz/zpravy_region/ve-vysce-sest-a-pul-tisice-metru-zustal-v-noci-uplne-sam-20160927.html

Příspěvek byl publikován v rubrice 2016 Čo Oju. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář