Horolezci ve čtvrtek v noci vyrazili k vrcholu Čo Oju

Cesta z Káthmándú pod Čo Oju. Autor: Ivo GragmüllerVe čtvrtek ráno přišly skvělé zprávy od expedice českých horolezců z šesté nejvyšší hory světa: „Jsme ve druhém výškovém táboře, ve výšce 7150 metrů,“ hlásí Boleslavák Petr Mašek.

Podařilo se tam vystoupat osmi z nich včetně nevidomého horolezce Jana Říhy. „Honza je úžasnej, už tím, že je tady, si posunul své osobní výškové maximum. V tuhle chvíli odpočíváme a rádi bychom ráno vyrazili na vrchol,“ popisuje Petr Miska Mašek aktuální situaci.

Počasí ale není tak ideální, jak se zdálo, na Čo Oju hodně fouká a vítr je silnější, než slibovaly předpovědi, a navíc stále zesiluje.

Na vrcholovou zteč se vydali s předstihem Marek Novotný s Liborem Uherem, druhý jmenovaný se ale vrátil. Šestice zbývajících borců vyrazí dnes ráno, a pokusí se stanout na 8 201 metrů vysoké hoře.

Odpoledne pak přišla zpráva o tom, že Marek Novotný to dokázal, vystoupal na Čo Oju a později se s výpravou setkal v druhém táboře.

Lucka Výborná se bohužel musela vrátit kvůli zdravotním problémům do základního tábora, stejně jako Martin Havlena, který měl špatné horolezecké mačky.

V druhém výškovém táboře bojuje se zdravím Mirka Jirková, druhá z žen v expedici, ale bohužel to vypadá, že ani ji zdravotní problémy nahoru nepustí.

Zdroj: http://boleslavsky.denik.cz/zpravy_region/horolezci-ve-ctvrtek-v-noci-vyrazili-k-vrcholu-co-oju-20161007.html

Příspěvek byl publikován v rubrice 2016 Čo Oju. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář