Museli jsme to otočit, pokus o vrchol odložen

Přestože na počátku týdne byli horolezci z expedice optimističtí a plánovali na pátek 11. května pokus o výstup na vrchol sedmé nejvyšší hory světa, Dhaulagiri, dnes je opět všechno jinak.

„Bohužel, byl to planý poplach, došli jsme do druhého výškového tábora, ale dál to nešlo, ve středu neskutečně foukalo, a do C3 se ani při nejlepší vůli jít nedalo,“ líčil v pátek boleslavský horolezec Petr Mašek.

Počasí tentokrát nebylo jedinou nepříjemnou komplikací, která čtyřčlennou skupinu českých horolezců zaskočila. I když i to jim ztrpčuje pobyt v Himalájích, jak se jen dá.

„Libora Uhera bohužel začalo zase trápit zdraví, tentokrát to ale vypadalo na pořádně ošklivý zánět průdušek a měl i horečku, takže se nad C1 rozhodl vrátit do base campu, kde nasadil léčbu antibiotiky. V tuhle chvíli nevíme, jak to bude dál, bohužel je i možné, že pro Libora expedice skončila,“ popisuje Petr trable, které výpravu provázejí.

Ale pesimismus není na místě, přestože expedice navíc v táboře C2 přišla o stany a další depozit, který si tam schovala v průrvě. „Alespoň jsme si tam vynesli další věci a nechali je tam, takže příště půjdeme už téměř na lehko,což by nám mělo výstup usnadnit,“ doufá Mašek. Teď ale nezbývá než čekat na příhodné počasí.

Uvidíme, zda se situace po víkendu zlomí a horolezci se vydají vstříc vrcholu hory, teď odpočívají v základním táboře a sbírají síly na další výstup. Držme jim palce, ať se umoudří počasí!

Příspěvek byl publikován v rubrice 2012 Dhaulagiri. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář