Dorazili jsme do základního tábora

PujaDvanáctičlenná expedice, jejímž členem je i boleslavský horolezec Petr Mašek, dorazila po dlouhých dvou týdnech k osmitisícovce Cho-Oyu.

„Momentálně sedím před stanem a koukám přímo na štít Cho-Oyu, jsme ve výšce 5700 metrů,“ přihlásil se Boleslavskému deníku pomocí satelitního telefonu Petr Mašek.

Výprava, která z Čech odletěla už před dvěma týdny, dosud postupovala poměrně pomalu. „Už teď jsme ve výšce, kde na mnohých osmitisícovkách stojí první tábory, a tady je to teprve base camp (základní tábor, pozn. red.),“ vysvětluje horolezec, že musí být opatrní vzhledem k hrozbě výškové nemoci.

A jak cestu zatím snáší nevidomý horolezec Jan Říha, díky němuž se k výpravě upírají oči všech nejen tuzemských médií? „Musím potvrdit, že je opravdu skvělej. I v tak náročném terénu nemá žádný problém, s Davidem Knillem, který mu dělá vůdce, jsou naprosto sehraní, je vidět, že trénink nepodcenil ani jeden,“ chválí Petr Mašek nevidomého parťáka.

Cesta do základního tábora, kterému se tady říká ABC, tedy advanced base camp, byla vcelku dlouhá, ovšem zajímavé je, že dojeli až do výšky 4800 metrů autobusem. „To je v podstatě jako vyjet autobusem na Mont Blanc,“ přibližuje výjimečný zážitek boleslavský horolezec.

Počasí jim podle jeho slov zatím přeje, a pokud vše půjde podle plánů, v úterý absolvují obřad pudža, kterým se pokusí naklonit si zdejší bohy, a už dnes se vydají na cestu do prvního výškového tábora na šesté nejvyšší hoře světa.

„Tam nejspíš strávíme jednu až dvě noci, abychom se pomalu začali aklimatizovat k výstupu,“ vysvětluje na závěr. Poté se Boleslavskému deníku opět přihlásí

Zdroj: http://boleslavsky.denik.cz/zpravy_region/horolezec-masek-dorazili-jsme-do-zakladniho-tabora-20160921.html

 

Příspěvek byl publikován v rubrice 2016 Čo Oju. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář