Petr Mašek a Radek Jaroš vystoupili na horu Denali!

Výprava na nejvyšší horu Severní Ameriky, Denali, neměla pro zkušené horolezce snadný průběh.

„Byli jsme na vrcholu Denali, včera v 18 hodin místního času,“ to je kusá zpráva, která dorazila z mrazivé Aljašky, kde už dva týdny pobývá boleslavský horolezec Petr Mašek spolu s Radkem Jarošem.

Denali, která měří 6 190 metrů, rozhodně patří mezi velmi náročné hory, oproti jiným částem světa je tu nejen mráz kolem minus třiceti stupňů, ale také méně kyslíku.

Právě počasí expedici hodně komplikovalo, v úterý ráno jim ale konečně dopřálo vrcholový den. A byl pořádně dlouhý a náročný, vždyť museli zdolat dvoutisícové převýšení.

„Budíček byl ve tři hodiny ráno, v 5.30 jsme vyráželi. Na vrcholu jsme stanuli v 18 hodin místního času,“ popisují Petr Mašek a Radek Jaroš. O vrchol tedy bojovali víc než dvanáct hodin. A úspěšně.

„Vrátili jsme se do pátého výškového tábora, který je ve výšce 5300 metrů. Tady nám kluci z české expedice půjčili stan, jsme v něm namačkaní tři. Je to masakr, jsme úplně dobití,“ zní poslední zpráva Petra Maška.

Pro oba horolezce byla tahle výprava mimořádně náročná fyzicky, ale i psychicky. V sobotu totiž byli svědky tragické nehody, při níž zahynul člen české výpravy Pavel Michut. Příběh o to smutnější, že ve chvíli, kdy stoupali k vrcholu, viděli odlétat vrtulník s jeho tělem.

„Ten den jsme brečel dvakrát, jednou v tuhle chvíli, a pak těsně pod vrcholem, kdy bylo jasné, že tam dojdeme,“ líčí Radek Jaroš emoční vypětí v extrémně těžkých podmínkách.

„Jdeme spát, jsme úplně prošitý,“ uzavírá první díl své cesty za Korunou světa.

Jak ale Petr Mašek pokaždé připomíná, cesta k vrcholu končí až dole, zpátky v základním táboře. Odtud se jistě opět ozve a přidá další podrobnosti.
Zdroj: http://boleslavsky.denik.cz/zpravy_region/petr-masek-a-radek-jaros-vystoupili-na-horu-denali-20160601.html

Příspěvek byl publikován v rubrice 2016 Denali. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář