Horolezec Mašek se chystá na skalní stěny v Jordánsku a příští rok na K2

Známý mladoboleslavský horolezec Petr Mašek po dlouhé době neabsolvuje žádnou expedici do Himálají či jiných velehor, ale celý rok zcela zasvětil lezení na skalách. Vyvrcholením bude expedice na skalní stěny Vadí Rúm v pouštní oblasti v Jordánsku, na kterou odlétá 28. října. Tomu podřídil celoroční činnost a přípravu.

Jak sám říká, po letech věnovaných himálajským expedicím musel zase důkladně prověřit a vylepšit techniku a kondici potřebnou pro skalní lezení. Obě tyto formy horolezeckého umění totiž vyžadují jinou přípravu a jiné schopnosti. V každé volné chvíli, kdykoliv to umožnilo počasí, vyrážel tak letos na skály. Lezl cvičně na Štěpánce, jezdil do Českého ráje a opakovaně i do Adršpachu. Vypravil se letos na skály také třikrát do zahraničí, nejdříve na prahu sezony do Itálie, později do Paklenice v Chorvatsku a v létě ještě do Piz Badille v Alpách na rozhraní Švýcarska a Itálie. „Tolik cest na skalách jsem nevylezl už 13 let, jen za letošek mám 220 výstupů,“ řekl Petr Mašek. Čeká, že tato velká snaha se také dobře zúročí v chystané expedici do Jordánska, kam odlétá 28. října a měl by zde být zhruba tři týdny. Odlétá spolu s Vladimírem Hlaváčem, později se k nim připojí i David Svárovský a Jan Koska, všichni členové horolezeckého oddílu v Mladé Boleslavi.

Měsíční krajina Vádí Rúm patří k nejúžasnějším přírodním zajímavostem na celém Středním východě. Až do výšky 600 m se zde vypínají obrovské skalní věže zvláštních baňatých tvarů. Podle Maška je zde čekají skalní stěny vysoké dvě stě až pět set metrů a pořádná zkouška jejich lezeckého umění. V Jordánsku nebudou tři týdny nepřetržitě lézt, ale je zde i dost dalších atraktivních cílů, kde mohou v přestávkách mezi lezením relaxovat. „Letos jsem si tak odpustil sněhy a ledy a mám skálolezecký rok, který je pro mě vzácný, protože jindy při expedičních letech si na skalách ani zdaleka tak nezalezu,“ říká boleslavský dobrodruh a pokořitel řady vrcholů, který také děkuje městu Mladá Boleslav za letošní podporu jeho aktivit.

Již v zimě po návratu z Jordánska hodlá ale Mašek začít trénovat na další velkou himálajskou expedici, kterou původně plánoval již letos. V roce 2014 se chystá spolu s Radkem Jarošem a Janem trávníčkem zdolat jeden z obávaných vrcholů – K2.

Zdroj: Boleslavský deník

Příspěvek byl publikován v rubrice 2013 Jordánsko. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář