Jizera: Horolezec Mašek vyráží na expedici do Nepálu

Známý mladoboleslavský horolezec Petr Mašek vyráží v dubnu na svoji další velkou expedici do asijských velehor. Letošním cílem je sedmá nejvyšší hora světa Dhaulagiri, vysoká 8167 metrů Mašek odlétá 10. dubna do Káthmandú v Nepálu, kde se setká s dalšími třemi členy expedice, kterými budou Libor Uher, Tomáš Petreček a Marek Novotný. Tuto výpravu podpořilo i město Mladá Boleslav částkou 30.000 Kč a další sponzoři.

Původně plánoval Petr Mašek na letošní rok s Liborem Uhrem ještě náročnější výstup na horu Čo Oju (8188 m.n.m.) v Tibetu, poté však kolegovi oznámil, že jeho účast je kvůli práci nejistá. Uher proto nakonec přesunul expedici do Nepálu a rozhodl se pro Dhaulagiri. Mezitím Mašek zjistil, že zvládne expedici i práci a k expedici se připojí. „Vlastně jsem naskakoval do rozjetého vlaku. Ale jsem rád, protože ta hora se mi líbí,“ řekl Mašek.

Mašek i Uher mají za sebou již několik úspěšných výstupů na osmitisícové vrcholy. V případě úspěšného dosažení vrcholu bude Dhaulagiri první osmitisícovka pro Tomáše Petrečka, který tvoří s Uherem již několik let tým a absolvují spolu pravidelně například závody dvojic v horském maratonu či závody týmu Adventure race. Čtvrtým členem expedice bude policista z Nového Jičína Marek Novotný, s kterým se Mašek potkal před třemi lety na Mount Everestu. V případě úspěchu bude Dhaulagiri pro Petra Maška čtvrtou zdolanou osmitisícovkou.

Obtížnost výstupu na Dhaulagiri bude podle Maška hodně záviset na množství sněhu a také na tom, jak se třeba méně zkušení členové výpravy budou schopni přizpůsobit těžkým velehorským podmínkám. Na zdolání této velehory bude měsíc a půl času. „Mám letenku na 25. května. Organizuji v Mladé Boleslavi s dcerou 24hodinový závod Běh Štěpánkou, který startuje 26. května. Pokud nebudu kulhat, tak se i zúčastním,“ řekl horolezec. Zároveň poděkoval městu i dalším sponzorům za jejich podporu.

Vrchol Dhaulagiri se nachází v Himalájích, přesněji v Nepálu, severozápadně od Pokhary, důležitého regionálního a turistického centra. Dhaulagiri není cloněna jinou vysokou horou a je proto za dobrého počasí viditelná až ze severní Indie. Výstup na vrchol je obtížný zejména kvůli častým změnám počasí v této oblasti. Na Dhaulagiri vede několik výstupových cest. Česká expedice se nahoru vydá severovýchodním hřebenem. Jde o strmý výstup s několika lezeckými místy. Vybuduje základní tábor, tři výškové tábory a poté se pokusí o dosažení vrcholu.

-Jarda Malkus-

Zdroj: Rádio Jizera

Příspěvek byl publikován v rubrice 2012 Dhaulagiri. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář